menu

Μπιρίμπα

Ένα πολύ γνωστό παιχνίδι διασκεδαστικό για 2 ή 4 ή 6 άτομα. Παίζετε και με 3 αλλά δεν το συνιστώ. Στα 2 έως 4 άτομα έχουμε 2 τράπουλες, στα 6 έχουμε 3 τράπουλες.


Στόχος :
   Να συγκεντρώσετε εσείς ή η ομάδα σας τους περισσότερους πόντους.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
  Μοιράζουμε από 11 φύλλα σε κάθε παίχτη. Ο προηγούμενος παίχτης από αυτόν που μοιράζει φτιάχνει 2 μπιριμπάκια των 11 φύλλων και τα αφήνει στην άκρη. Όταν τελειώσει το μοίρασμα παίρνουμε όλα τα φύλλα που περίσσεψαν (από το μοίρασμα και από τα μπιριμπάκια) και φτιάχνουμε στην μέση μία κλειστή στοίβα. Ανοίγουμε το πρώτο της φύλλο ανοιχτό δίπλα. Άρα έχουμε μία κλειστή και μία ανοιχτή στοίβα φύλλων.

Διαδικασία Παιχνιδιού :


   Κάθε γύρος τελειώνει όταν ένας παίχτης ξεμείνει από φύλλα, αλλά έχει κατεβάσει κάτω τουλάχιστον 1 συνδυασμό, ή όταν τελειώσουν τα φύλλα από τις 2 στοίβες.

   Παίζει πρώτος αυτός που είναι αριστερά αυτού που μοίρασε.

   Όταν έρθει η σειρά κάθε παίχτη έχει να κάνει της εξής κινήσεις :
1. να τραβήξει 1 το πρώτο φύλλο από την κλειστή στοίβα ή να πάρει όλα τα φύλλα της ανοιχτής.
2. αφού δει τα φύλλα του να αποφασίσει αν θέλει να πετάξει κάποιον συνδυασμό ή αν θέλει να κολλήσει κάποιο φύλλο σε συνδυασμό που είναι ήδη κάτω.
3. τέλος για να τελειώσει η σειρά του πρέπει να πετάξει ένα φύλο στην ανοιχτή στοίβα.

1. Τράβηγμα φύλλων από την ανοιχτή στοίβα :
   Όταν ένας παίχτης αποφασίσει να τραβήξει από την ανοιχτή στοίβα τότε είναι υποχρεωμένος να πάρει πρώτα το πάνω πάνω φύλλο τη στοίβας και με αυτό και με το λιγότερο άλλα 2 φύλλα από τα χέρια του να κάνει συνδυασμό και να τα πετάξει κάτω. Μετά παίρνει και τα υπόλοιπα φύλλα της στοίβας στα χέρια του.

2. Πέταγμα συνδυασμών :
   Όταν ένας παίχτης θέλει να πετάξει ή πρέπει να πετάξει (εάν έχει πάρει το φύλλο της ανοιχτής στοίβας) κάτω έναν συνδυασμό πρέπει να είναι οι εξής : το λιγότερο μία τριάδα από φύλλα στην σειρά με το ίδιο χρώμα, μπορεί να είναι και παραπάνω από 3 φύλλα, ή το λιγότερο μία τριάδα από τα ίδια φύλλα (αρσενικά). Αν έχει ήδη πετάξει συνδυασμούς στον προηγούμενο γύρο τότε μπορεί απλά να κολλήσει φύλλα σε αυτούς τους συνδυασμούς.

4. Μπαλαντέρ
   Τα μπαλαντέρ είναι οι Joker και τα 2 και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ένα σε κάθε συνδυασμό. Κάθε φορά που θέλουμε να κολλήσουμε φύλλο εάν έχουμε το φύλλο που βρίσκεται το μπαλαντέρ τότε μπορούμε να μετακινήσουμε το μπαλαντέρ σε άλλοι θέσει στον ίδιο συνδυασμό.

4. Τελειώσανε τα φύλλα τις κλειστής στοίβας :
   Αν μία ομάδα ή παίχτης έχει σηκώσει το ένα μπιριμπάκι τότε ο γύρος τελειώνει. Σε περίπτωση που δεν έχουν σηκωθεί τα 2 μπιριμπακια, τότε βάζουμε το ένα για κλειστή στοίβα. Η ομάδα ή παίχτης που δεν θα σηκώσει μπιριμπάκι χάνει 100 πόντους.

5. Μπιριμπάκια :
   Υπάρχουν 2 μπιριμπάκια, 1 για κάθε ομάδα ή παίχτη. Όταν ένας παίχτης κλείσει, δηλαδή πετάξει κάτω όλα του τα φύλλα τότε παίρνει το μπιριμπάκι. Αφού δει αν θέλει να ξανά πετάξει κάτι ή αν θέλει να κολλήσει τότε πετάει και ένα στην ανοιχτή στοίβα για να συνεχιστεί το παιχνίδι. Αν το τελευταίο φύλλο του είναι αυτό που πέταξε στην ανοιχτή στοίβα τότε παίρνει μπιριμπάκι αλλά δεν ξανά παίζει. Σε περίπτωση ομάδων ο πρώτος παίχτης της ομάδας που κλείνει παίρνει μπιριμπάκι.

6. Τέλος γύρου :
   Ο γύρος τελειώνει όταν :
α. τελείωσαν τα φύλλα τις κλειστής στοίβας, και με την βοήθεια από τα μπιριμπάκια.
β. κάποιος παίχτης κατεβάσει όλα τα φύλλα του ή πετάξει το τελευταίο του στην ανοιχτή στοίβα, και έχει πάρει αυτός ή η ομάδα του ένα μπιριμπάκι. Για να κλείσει κάποιος θα πρέπει να έχει δημιουργήσει τουλάχιστον 1 μπιρίμπα.

7. Συνδυασμοί :
   Τα φύλλα στην σειρά που είναι πάνω από 7 μας κάνουν μία μπιρίμπα. Αν αυτή δεν έχει μπαλαντέρ, δηλαδή δεν έχει Joker ή 2 ή το 2 είναι στην θέση του και έχει το ίδιο χρώμα με τα υπόλοιπα φύλλα, τότε λέγετε "καθαρή", αν έχει μπαλαντέρ λέγετε "βρώμικη". Η μπιρίμπα που έχει όλα τα φύλλα είναι η "πλήρης", και έχει "καθαρή" ή "βρώμικη" ανάλογα αν υπάρχει μπαλαντέρ. Αν έχουμε 7 ίδια φύλλα (αρσενικά) τότε έχουμε πάλι μπιρίμπα, με μπαλαντερ 'βρώμικη", χωρίς "καθαρή".

8. Ατού :
   Το χρώμα του πρώτου φύλλου που ανοίγει από την κλειστή στοίβα για να διαμορφώσει την ανοιχτή είναι το Ατού. Το Ατού παίζει ρόλο στους πόντους.

9. Πόντοι :
   1. Αυτός που κλείνει έχει +200 πόντους
   2. Αυτός που πήρε μπιριμπάκι +100 πόντους
   3. Η ομάδα ή αυτός που δεν πήρε μπιριμπάκι έχει -100 πόντους
   4. Μπιρίμπα "καθαρή" +200 πόντοι, "βρώμικη" +100 πόντοι
   5. Μπιρίμπα αρσενική "καθαρή" +300 πόντοι, "βρώμικη" +150 πόντοι
   6. Μπιρίμπα "πλήρης" "καθαρή" +1000 πόντοι, "βρώμικη" +500 πόντοι
   7. Μπιρίμπα με "Ατού" "καθαρή" +600 πόντοι, "βρώμικη" +300 πόντοι
   8. Μπίρίμπα "πλήρης" με "Ατού" "καθαρή" +2000 πόντοι, "βρώμικη" +1000 πόντοι
   9. Πόντοι φύλλων : Joker : 20 πόντοι, A : 15 πόντοι, K έως 8 και 2 : 10 πόντοι, 7 έως 3 : 5 πόντοι. Αν τα φύλλα αυτά είναι στο χέρι τότε αφαιρούνται από τους πόντους, αν είναι στους συνδυασμούς τότε προστίθενται στους πόντους.

10. Παιχνίδι με 3 παίχτες :
   Ο καθένας παίζει για τον εαυτό του. 2 μπιριμπάκια 1 με 18 φύλλα και 1 με 11 φύλλα. Ο πρώτος που θα κλείσει παίρνει το μπιριμπάκι με τα 18 φύλλα, οι άλλοι δύο γίνονται ομάδα και παίρνει μόνο ο ένας το δεύτερο μπιριμπάκι. Στο τέλος οι παίχτες τις ομάδας μοιράζονται στην μέση τους πόντους τους.


Παραλλαγές :

1. Δεν ανοίγουμε το πρώτο φύλλο της κλειστής στοίβας και δεν έχουμε "Ατού". Ο παίχτης που θα τραβήξει πρώτος μπορεί να κάψει το πρώτο φύλλο που θα πάρει από την κλειστή στοίβα, να δημιουργήσει την ανοιχτή και να ξανά πάρει από την κλειστή. Μετά πρέπει να ξανά κάψει για να συνεχίσει το παιχνίδι.
2.α. Ο παίχτης που θα πάρει από την ανοιχτή στοίβα το πρώτο χαρτί μπορεί απλά να το κολλήσει σε συνδυασμό που έχει κάτω.
2.β. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσει το πρώτο φύλλο αν πάρει τα φύλλα της ανοιχτής στοίβας.
3.α. Δεν επιτρέπετε ο συνδυασμός ίδιων φύλλων (αρσενικά) από Α ή 3.
3.β. Δεν επιτρέπονται γενικά ο συνδυασμός ίδιων φύλλων (αρσενικά).
4. Διαμορφώστε τους πόντους όπως σας βολεύει. Ορίστε το τέλος του παιχνιδιού είτε στους πχ. 5 γύρους είτε πχ. 3000 πόντοι.


Στοιχεία :
Παίχτες : 2 έως 6
Χαρτιά : 108-162 (2-3 τράπουλες και 4-6 Joker)


Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου