menu

Shithead (Palace - Shed - Karma)

Shithead ένα ακόμα διασκεδαστικό παιχνίδι.



Στόχος :
   Να απαλλαγείς πρώτος από όλα τα φύλλα σου.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Μοιράζουμε σε κάθε παίχτη 3 φύλλα κλειστά κάτω δίπλα δίπλα. Μέτα μοιράζουμε 3 φύλλα ανοιχτά πάνω από τα 3 κλειστά. Στο τέλος μοιράζουμε και 3 φύλλα σε κάθε παίχτη στο χέρι του χωρίς να τα δουν οι άλλοι. Τα υπόλοιπα φύλλα τα βάζουμε σε μία κλειστή στοίβα στη μέση.

Διαδικασία Παιχνιδιού :



   Το πρώτο  πράγμα που κάνουμε όταν πάρουμε τα φύλλα μας είναι να δούμε αν θέλουμε να κάνουμε αλλαγές, δηλαδή, να αλλάξουμε κάποια ή όλα τα φύλλα από τα χέρια μας με αυτά που είναι ανοιχτά κάτω (τα δικά μας). Μετά από αυτό τα ανοιχτά δεν τα ξανά πειράζουμε μέχρι να έρθει η ώρα. Το παιχνίδι ξεκινάει και ο πρώτος πετάει ένα φύλλο στο κέντρο και εκεί φτιάχνουμε μία ανοιχτή στοίβα.

   Οι βασική κανόνες  είναι :

Πρέπει να πετάξουμε στο κέντρο φύλλο ίδιας ή μεγαλύτερης αξίας από το φύλλο που είναι κάτω. Αν έχουμε ίδια φύλλα μπορούμε να τα ρίξουμε είτε 1, 1, 1 είτε 2, 1 είτε όλα μαζί. Μεγαλύτερο φύλλο είναι ο Άσσος.

Κάθε φορά που πετάμε ένα ή περισσότερα φύλλα τα αναπληρώνουμε από την κλειστή στοίβα μέχρι να έχουμε το λιγότερο 3 στα χέρια μας.

Όταν τελειώσουν τα φύλλα από την κλειστή στοίβα τότε μπορούμε να ξεφορτωθούμε τα 3 τελευταία φύλλα από τα χέρια μας.

Όταν ξεφορτωθούμε τα φύλλα από τα χέρια μας μπορούμε να πετάξουμε τα ανοιχτά φύλλα μας.

Όταν πετάξουμε όλα τα ανοιχτά φύλλα μας τότε μπορούμε να πετάξουμε και τα κλειστά φύλλα μας χωρίς να δούμε τι είναι.

Άν για κάποιο λόγο πάρουμε πάλι φύλλα στα χέρια μας θα πρέπει να τα ξεφορτωθούμε πάλι για να μπορούμε να πετάξουμε τα ανοιχτά ή τα κλειστά μας φύλλα.

Όταν δεν έχουμε να πετάξουμε κάτι τότε παίρνουμε ένα φύλλο από την κλειστή στοίβα και το ρίχνουμε. Αν το φύλλο που ρίξαμε είναι εντάξει, δηλαδή, μπορεί να πέσει πάνω από αυτό που είναι κάτω τότε παίζει ο επόμενος. Αν δεν είναι τότε παίρνουμε όλοι την ανοιχτή στοίβα στα χέρια μας.
Όταν δεν έχουμε να πετάξουμε κάτι και η κλειστή στοίβα έχει τελειώσει, τότε παίρνουμε την ανοιχτή στοίβα στα χέρια μας και πετάμε ότι θέλουμε κάτω.

Ειδικά φύλλα :

1. 2 : το 2 είναι ένα φύλλο που μπαίνει πάνω από οποιοδήποτε φύλλο και από πάνω του μπορεί να μπει ένα οποιοδήποτε φύλλο.
2. 5 : το 5 μπορεί να μπει πάνω από οποιοδήποτε φύλλο αλλά μετά ο επόμενος μπορεί να ρίξει ίδιας ή μικρότερης αξίας φύλλο με μικρότερο το 2.
3. 10 : το 10 μπορεί να μπει πάνω από οποιοδήποτε φύλλο, σε αυτή την περίπτωση καίγονται, μαζί με το 10, όλα τα φύλλα τις ανοιχτής στοίβας και βγαίνουν από το παιχνίδι. Ο παίχτης που έριξε το 10 τώρα ξαναρίχνει ένα φύλλο όποιο θέλει.
4. 4 of a kind : Αν έχεις 4 ίδια φύλλα τότε μπορείς να τα πετάξεις μαζί (αν μπορούν να πεταχτούν να είναι δηλαδή ίδιας ή μεγαλύτερης αξίας ή μικρότερης άμα έχει 5 πριν) τότε καίγονται όλα τα φύλλα τις ανοιχτής στοίβας και βγαίνουν από το παιχνίδι. Ο παίχτης που έριξε τα 4 ίδια τώρα ξαναρίχνει ένα φύλλο όποιο θέλει.

   Νικητής είναι ο παίχτης που θα πετάξει πρώτος και το 3 κλειστό του φύλλο.
      ή
   Χαμένος είναι ο τελευταίος παίχτης με φύλλα στα χέρια.

Παραλλαγές :

1. Σε περίπτωση 6 παιχτών μπορούν να μπαίνουν μέσα και τα 2 Joker. Μπορούν να μπουν πάνω από οποιοδήποτε φύλλο είτε μόνα τους είτε και τα 2 μαζί. Όταν πέσει Joker τότε αλλάζει η φορά από δεξιόστροφα σε αριστερόστροφα. Τότε ο παίχτης πριν από εσένα τώρα αντιμετωπίζει το φύλλο που πέταξε πριν. Αν έχει Joker και το ρίξει ξανά αλλάζει η φορά και τότε είσαι εσύ πάλι αντιμέτωπος με το φύλλο που έριξε.

2. Υπάρχουν γενικά πολλές παραλλαγές, άλλη μία είναι να είναι και το 8 ειδικό χαρτί και να κάνει ότι είδαμε με το Joker παραπάνω.

3. Σε όλοι την διάρκεια του παιχνιδιού μπορούμε να βάλουμε φύλλα πάνω από τα 3 ανοιχτά μας, αρκεί να έχουν την ίδια αξία, και όταν έρθει η ώρα να τα παίξουμε όλα μαζί.

4. Κάποιοι το παίζουν και με 4 κλειστά, 4 ανοιχτά και 4 στο χέρι.

Στοιχεία : 
Παίχτες : 2 έως 6
Χαρτιά : 52  (1 τράπουλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου