menu

Texas Holdem Poker (Πόκερ)

Texas Holdem η πιο δημοφιλής έκδοση του Πόκερ. Τα παραδείγματα αντί για λεφτά θα είναι με φασόλια.


Στόχος :
   Να έχεις το καλύτερο χέρι για να πάρεις τα φασόλια των άλλων.

Προετοιμασία Παιχνιδιού :
   Μοιράζουμε από 2 φύλλα στον κάθε παίχτη.

Διαδικασία Παιχνιδιού :






   Αυτός που μοίρασε είναι ο Dealer. Αφού δουν όλοι τα 2 φύλλα τους τότε ξεκινάει ο πρώτος γύρος πονταρίσματος. Ο παίχτης που είναι αριστερά του Dealer είναι υποχρεωμένος να ποντάρει το small Blind και ο επόμενος αριστερός παίχτης το big Blind. Τα Blinds είναι υποχρεωτικά και έχουν αποφασιστεί πριν ξεκινήσει το παιχνίδι.
   Μετά τα Blinds οι υπόλοιποι παίχτες έχουν να κάνουν μία από τις τρεις επιλογές :
     1. Call : Να ποντάρουν ίσης αξίας φασόλια με το big Blind.
     2. Fold : Να φύγουν από τον γύρο.
     3. Raise : Να αυξήσουν το ποντάρισμα.
Ο πρώτος γύρος πονταρίσματος τελειώνει όταν όλοι έχουν ποντάρει το ίδιο ποσό. Μετά τα πονταρίσματα μαζεύονται στην μέση στο Pot. Τελευταίος μιλάει ο παίχτης δεξιά από αυτόν που έκανε Raise, αν κάνει και αυτός Raise τότε τελευταίος μιλάει ο δεξιά του. Σε περίπτωση που έχουμε μόνο Call, τελευταίος είναι ο παίχτης με το small Blind.

   Στην συνέχεια έχουμε το Flop. Ο Dealer "Καίει" ένα φύλλο και ανοίγει 3 φύλλα στο κέντρο. Αυτά τα φύλλα μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν όλοι οι ενεργοί παίχτες (όσοι δεν έχουν πει Fold). Ακολουθεί νέος γύρος πονταρίσματος και ο αριστερά από τον Dealer έχει τον λόγο. Αυτή την φόρα δεν υπάρχουν Blinds. Οι παίχτες μπορούν να κάνουν Fold, Raise ή Check. Αν δεν έχει ποντάρει κανείς ακόμα μπορούμε να κάνουμε Check και να μην ποντάρουμε τίποτα. Το πρώτο Raise αυτού του γύρου λέγετε Bet και δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το big Blind. Αφού όλοι έχουμε το ίδιο ποσό πονταρίσματος που μπορεί να είναι και ότι κανείς δεν πόνταρε τίποτα και όλοι είπαν Check ο γύρος τελειώνει. Τα πονταρίσματα μαζεύονται πάλι στο Pot.

   Πάμε στο Turn. Ο Dealer "Καίει" ένα φύλλο και ανοίγει άλλο ένα στο κέντρο. Τώρα οι παίχτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν είτε τα 2 φύλλα τους και 3 από κάτω, είτε 1 φύλλο τους και τα 4 από κάτω. Ακολουθεί νέος γύρος πονταρίσματος και ο αριστερός του Dealer μιλάει. Ο γύρος είναι ίδιος με το Flop με την μόνη διαφορά ότι το Bet δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το διπλάσιο του big Blind.

   Και τέλος έχουμε το River. Ο Dealer "Καίει" ένα φύλλο και ανοίγει το πέμπτο και τελευταίο φύλλο κάτω. Οι παίχτες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα φύλλα ως εξής :
     1. 2 δικά τους και 3 από το κέντρο
     2. 1 δικό τους και 4 από το κέντρο
     3. Κανένα δικό τους και 5 από το κέντρο
Ακολουθεί ο τελευταίος γύρος πονταρίσματος που είναι ίδιος με το Turn. Όταν τελειώσει όλα τα κέρδη πάνε στο Pot και μετά έχουμε το Showdown.

   Στο Showdown όσοι παίχτες μείνανε ανοίγουν τα φύλλα τους. Ο καλύτερος συνδυασμός κερδίζει όλο το Pot. Σε περίπτωση ισοπαλίας, 2 ή παραπάνω παίχτες έχουν τον ίδιο μεγαλύτερο συνδυασμό, το Pot μοιράζετε ίσα στους παίχτες με τον ίδιο συνδυασμό.

   Όταν κατά την διάρκεια κάποιου γύρου όλοι πουν Fold εκτός από έναν τότε το παιχνίδι σταματάει. Ο ένας που έμεινα παίρνει ότι υπάρχει στο Pot και ότι έχουν ποντάρει οι υπόλοιποι σε αυτόν το γύρο. Το παιχνίδι ξεκινάει από την αρχή.

   Σε κάθε νέο παιχνίδι Dealer είναι ο αριστερός από τον προηγούμενο Dealer.

   Όταν στο τραπέζι μείνουν μόνο 2 άτομα τότε ο Dealer βάζει το small Blind και μηλάει πρώτος σε κάθε γύρο.

   Οι συνδυασμοί είναι οι παρακάτω :



Royal Flush : 10, J, Q, K, A του ίδιου χρώματος (Φλος Ρουαγιάλ)
Straigth Flush : Πέντε συνεχόμενα φύλλα του ίδιου χρώματος (Φλος)
Four-of-a-kind : Τέσσερα όμοια φύλλα (Καρέ)
Full House : Τρία όμοια φύλλα και Δύο όμοια φύλλα (Φουλ)
Flush : Πέντε φύλλα ιδίου χρώματος (Χρώμα)
Straight : Πέντε φύλλα στην σειρά (Κέντα)
Three-of-a-kind : Τρία όμοια φύλλα (Τρία όμοια)
Two pairs : Δύο ίδια φύλλα και άλλα Δύο ίδια (Δύο ζευγάρια)
One pair : Δύο όμοια φύλλα (Ένα ζευγάρι)
No pair : Κανένα ζευγάρι

 Σε περίπτωση ίδιο συνδυασμού καλύτερος είναι αυτός με το μεγαλύτερο φύλλο.

Παραλλαγές :

Παραλλαγές υπάρχουν στον τρόπο πονταρίσματος του παιχνιδιού. Υπάρχει το limit Holdem, no-limit Holdem και pot-limit Holdem.
   Πιο πάνω περιγράψαμε ένα no-limit όπου πέρα από το πρώτο ποντάρισμα που δεν μπορεί να είναι μικρότερο από το big Blind ή μικρότερο από το διπλάσιο του big Blind στο Turn και River. Όλα τα υπόλοιπα Raise μπορεί να είναι ότι θέλει ο παίχτης. Όποτε εδώ οι παίχτες μπορούν να πουν και All-in όποτε θέλουν.
   Στο limit βάζουμε ένα όριο μέχρι πόσο Raise μπορούμε να κάνουμε. Πάλι το πρώτο Bet δεν μπορεί να είναι μικρότερο του big Blind ή μικρότερο από το διπλάσιο του big Blind στο Turn και River.
   Στο pot-limit το όριο καθορίζεται από το σύνολο των πονταρισμάτων που υπάρχουν σε αυτό τον γύρο. Το πρώτο Bet θα πρέπει να είναι ακριβώς το big Blind ή το διπλάσιο του big Blind για τους γύρους Turn και River.

Στοιχεία : 
Παίχτες : 2 έως 10
Χαρτιά : 52 (1 τράπουλα)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου