menu

Phase 10

Phase 10 κανόνες, χωρίς την τράπουλα του Phase 10 αλλά με 2 κλασικές τράπουλες και με τα 4 Joker.



Στόχος :
   Να είσαι ο πρώτος παίχτης που θα τελειώσει και τις 10 φάσεις. Σε περίπτωση ισοπαλίας νικητής είναι αυτός  με τους λιγότερους πόντους. Σε περίπτωση ισοβαθμίας και των πόντων ο τελευταίως γύρος επαναλαμβάνεται μόνο για αυτούς που είχαν ισοβαθμία.

Προετοιμασία :
   Μοιράζουμε 10 φύλλα σε κάθε παίχτη. Την στοίβα που περισσεύει την τοποθετούμε στην άκρη για να τραβάμε και το πάνω φύλλο το ανοίγουμε δίπλα.

Διαδικασία παιχνιδιού :







   Κάθε φορά μοιράζει διαφορετικός παίχτης σε κάθε γύρο. Ξεκινάει ο παίχτης που βρίσκετε αριστερά από αυτόν που μοίρασε. Κάθε φορά που έρχεται η σειρά σας τραβάτε το πάνω φύλλο από τα κλειστά ή το πάνω από τα ανοιχτά. Στο τέλος της σειράς σας πρέπει να κάψετε ένα φύλλο σας και να το πετάξετε ανοιχτό πάνω από τα ανοιχτά.
   Κάθε παίχτης σε κάθε γύρο πρέπει να ολοκληρώσει την φάση που βρίσκετε. Κάθε παίχτης μπορεί να ολοκληρώσει μόνο μία φάση κάθε φορά. Οι φάσεις περιλαμβάνονται από 'Ίδια νούμερα', 'Σε σειρά' και 'Ίδιο χρώμα'.

Φάσεις

1. 2 τριάδες
2. 1 τριάδα + 4 στην σειρά
3. 1 τετράδα + 4 στην σειρά
4. 7 στην σειρά
5. 8 στην σειρά
6. 9 στην σειρά
7. 2 τετράδες
8. 7 με ίδιο χρώμα
9. 1 πεντάδα + 1 δυάδα
10. 1 πεντάδα + 1 τριάδα

   Οι τριάδες, τετράδες, πεντάδες, γίνονται από 3 φύλλα με το ίδιο νούμερο (3-3-3,6-6-6,Κ-Κ-Κ,Q-Q-Q, κ.λ. ) ασχέτως του χρώματος. Το ίδιο και για την σειρά (πχ. 6,7,8,9,10,J) ασχέτως του χρώματος. Η φάση 8 χρειαζόμαστε μόνο ίδια χρώματα ασχέτως σειράς και αν είναι διπλά.

   Τα μπαλαντέρ (8 άσσοι) χρησιμοποιούνται όσες φορές θέλουμε. Μόλις τα χρησιμοποιήσουμε δεν μπορούμε να τα μετακινήσουμε.
Π.χ. στην φάση 3 μπορούμε να έχουμε 3,3,3 και έναν άσσο και 4,5, και δύο άσσους.
   Το φύλλο 'Χάνεις την σειρά σου' (4 Joker) μπορούμε να το ρίξουμε στο τέλος της σειράς μας στα καμένα και να πούμε ποιος παίχτης θα χάσει την σειρά του. Δεν μπορούμε να τραβήξουμε Joker από τα καμένα φύλλα.
   Κάθε παίχτης όταν έρθει η σειρά του μπορεί να ρίξει κάτω την φάση του μόνο ολοκληρωμένη. Τα φύλλα που του περισσεύουν μπορεί να τα κολλήσει στην φάση του ή σε φάση αντιπάλου, δεν μπορεί να τα πετάξει σαν φάση και αυτά.
Π.χ. αν είναι στην πρώτη φάση και έχει 3,3,3 και 4,4,4 και Κ,Κ,Κ δεν μπορεί να ρίξει και τις 3 τριάδες κάτω παρά μόνο τις 2.
   Κάθε γύρος ολοκληρώνεται όταν ένας παίχτης απαλλαγεί από όλα τα φύλλα του. Όσοι παίχτες έχουν ρίξει τις φάσεις τους κάτω ασχέτως αν έχουν φύλλα στο χέρι στον επόμενο γύρο πάνε στην επόμενη φάση. Όσοι δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την φάση στον επόμενο γύρο προσπαθούν πάλι την ίδια. Κανένας παίχτης δεν μπορεί να ολοκληρώσει φάση στην οποία δεν βρίσκεται.
   Κάθε φορά που τελειώνει ένας γύρος γράφουμε τις βαθμολογίες. Ο παίχτης που βγήκε πρώτος δεν έχει φύλλα στο χέρι άρα 0 πόντους. Για τους υπόλοιπους μετράνε τα φύλλα που δεν έχουν ρίξει ακόμα κάτω, δηλαδή :
5 πόντους για κάθε φύλλο που είναι από 2 έως 10
10 πόντους για J, Q, K
15 πόντους για τα Joker
25 πόντους για τους άσσους
   Αφού καταγραφούν οι πόντοι ο παίχτης στα αριστερά αυτού που μοίρασε πριν τώρα μοιράζει.

Παραλλαγές :
   Εγώ με την παρέα μου αυτό που αλλάζουμε στους κανόνες είναι ότι :
1. Χάνει την σειρά του ο επόμενος από τα αριστερά μας.
2. 1 μπαλαντέρ σε κάθε φάση που πετάμε π.χ. στην 2 φάση μπορούμε να έχουμε 3,3,Α και 5,6,Α,8.
3.Στην 8 φάση δεν χρησιμοποιούμε μπαλαντέρ.
4. Δεν μετράμε πόντους, βαριόμαστε, και νικητής είναι αυτός που θα πετάξει κάτω πρώτος την 10 φάση και ας έχει χαρτιά στο χέρι.

1. Phase 10 + 10 :

Μετά την 10 φάση μπορούμε να συνεχίσουμε και με άλλες 10 φάσεις. (προσοχή αυτό μπορεί να κρατήσει ώρες πολλές)

11. 4 ζευγάρια
12. 1 τετράδα και 5 στην σειρά
13. 1 πεντάδα και 5 στην σειρά
14. 4 στην σειρά και 4 με ίδιο χρώμα
15. 5 στην σειρά και 4 με ίδιο χρώμα
16. 10 στην σειρά
17. 1 τετράδα και 1 πεντάδα
18. 9 με ίδιο χρώμα
19. 1 εξάδα και 1 ζευγάρη
20 1 εξάδα και 1 τριάδα


Στοιχεία :
Παίχτες : Από 2 έως 6
Χαρτιά : 108 (2 τράπουλες και 4 Joker)

4 σχόλια :