menu

21 (Εικοσιμία)

Ένα από τα πιο γνωστά παιχνίδια για πονταρίσματα. Επειδή δεν είμαι και υπέρ του τζόγου, τα πονταρίσματα θα γίνονται με φασόλια.


Στόχος : 
Πάρτε όσα φασόλια μπορείτε...

Προετοιμασία Παιχνιδιού : 
Βγάζουμε από την τράπουλα τα 5άρια, τα 6άρια και όλες τις φιγούρες. Κάποιος πρέπει να κάνει την Μάνα, συνήθως αυτός που θα τραβήξει τον Άσσο. Μοιράζει λοιπόν ή Μάνα από ένα φύλλο σε όλους (και σε αυτή) και ξεκινάμε.

Διαδικασία παιχνιδιού : 

Στην αρχή ποντάρει η Μάνα όσα φασόλια θέλει και τα βάζει στο κέντρο. Αυτό σημαίνει ότι θα εξακολουθεί να κάνει Μάνα σε κάθε γύρο μέχρι, είτε να τα χάσει όλα, είτε να τα τριπλασιάσει, Στούκι δηλαδή. Όταν τα τριπλασιάσει ακόλουθη ο τελευταίος γύρος για την Μάνα και ότι έχει μείνει στο κέντρο τα παίρνει και κάνει ο επόμενος Μάνα.
Όλοι έχουν το πρώτο φύλλο κρυφό. Αφού το δουν και έρθει η σειρά τους ποντάρουν όχι παραπάνω από ότι υπάρχει στο κέντρο. Η Μάνα μπορεί να βάλει και όριο στο ποντάρισμα άμα θέλει που θα ισχύει μόνο πριν το Στούκι, μετά ποντάρει ο καθένας όσα θέλει.
Ξεκινάμε με τον πρώτο παίχτη. Ζητάει φύλλα από την Μάνα και του τα δίνει κλειστά. Συνεχίζει να ζητάει φύλλα μέχρι να καεί (22 και πάνω) ή να σταματήσει.
Μετά (αν σταμάτησε) παίζει η Μάνα με ανοιχτά φύλλα. Κατά την διάρκεια όλων τον γύρων που είναι Μάνα μπορεί να κάψει μέχρι 2 φύλλα. Στον γύρο που έκαψε κάποιο φύλλο και οι άλλη παίχτες μπορούν να κάψουν το ίδιο φύλλο αν θέλουν.

Ο παίχτης :
Αν φέρει 21 κερδίζει το ποντάρισμα του χωρίς να παίξει η Μάνα.
Με πενταφυλλία πάλι κερδίζει.
Με 2 Άσσους στα 2 πρώτα του φύλλα κερδίζει.
Με 3 εφτάρια παίρνει ότι βρίσκεται στο κέντρο.
Με μεγαλύτερο φύλλο από την Μάνα κερδίζει.
Αν καεί η Μάνα πάλι κερδίζει.
Χάνει το ποντάρισμα (πάει στο κέντρο μαζί με τα υπόλοιπα) αν καεί ή αν η Μάνα έχει ίσο ή μεγαλύτερο φύλλο.

Σε περίπτωση που κερδίσει δείχνει τα φύλλα του, διαφορετικά αν καεί τα βάζει στην άκρη χωρίς να τα δείξει.
Αφού τελειώσει ο παίχτης πάμε στον επόμενο. Η Μάνα τραβάει για αυτήν ένα κλειστό φύλλο και ο επόμενος παίχτης ποντάρει και συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο. Σε περίπτωση που στον προηγούμενο παίχτη η Μάνα δεν χρειάστηκε να σηκώσει δεύτερο φύλλο, παίζει με τον επόμενο με το ίδιο φύλλο που είχε χωρίς να το αλλάξει.

Οι Άσσοι μετράνε για 11, εκτός αν έρθουν 2 Άσσοι στην αρχή οπότε είναι 21.

Παραλλαγές :
Με εξαφυλλία ο παίχτης κερδίζει ότι βρίσκετε στο κέντρο. Και γενικά ότι άλλο σκεφτείτε, αλλά καλό θα είναι να το κανονίζετε πριν ξεκινήσετε.

Στοιχεία : 
Παίχτες : 3 και πάνω.
Χαρτιά : 32 (χωρίς 5, 6, J, Q, K)

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου