menu

Πασιέντζα Classic

Πασιέντζα... τι κλασικό παιχνίδι, και ποιος δεν ξέρει πως παίζετε. Για όσους δεν ξέρουν (που αμφιβάλω) διαβάστε παρακάτω.

Στόχος :
     Ο στόχος του παιχνιδιού είναι να φτιάξετε 4 στιβάδες χαρτιών από τον Άσσο μέχρι τον Ρήγα με το ίδιο χρώμα κάθε στιβάδα.

Προετοιμασία :
     Αφού ανακατέψουμε καλά την τράπουλα, όπως κάνουμε και σε κάθε παιχνίδι πριν ξεκινήσουμε, φτιάχνουμε 7 στήλες, με γυρισμένα τα χαρτιά ανάποδα. Στην πρώτη στήλη βάζουμε ένα χαρτί, στην δεύτερη δύο, στην τρίτη 3, στην τέταρτη 4, στην πέμπτη 5, στην έκτη 6 και στην έβδομη στήλη 7. Ανοίγουμε το πάνω-πάνω χαρτί από κάθε στήλη. Τα υπόλοιπα φύλλα στο χέρι μας.

Διαδικασία παιχνιδιού :






     Κάθε φορά τραβάμε ένα φύλλο από αυτά στο χέρι μας. Προσπαθούμε να τα ενώσουμε με αυτά που βρίσκονται κάτω φτιάχνοντας στήλες από τον Ρήγα προς τον Άσσο και τα χρώματα (μαύρο-κόκκινο) εναλλάξ. Μπορούμε να τραβήξουμε και από κάτω τα φανερά φύλλα και να τα κολλήσουμε σε μία άλλη στήλη, ακόμα και μία ολόκληρη στήλη φανερών χαρτιών μπορούμε να κολλήσουμε σε άλλη στήλη. Όταν μία από τις στήλες μας έχει μόνο κρυφά χαρτιά, τότε ανοίγουμε το πάνω-πάνω. Όταν μετακινήσουμε όλα τα χαρτιά μίας στήλης, τότε στην κενή θέση της μπορούμε να βάλουμε μόνο Ρήγα. Οι τέσσερις στήλες που πρέπει να φτιάξουμε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού, σε αντίθεση με τις στήλες που φτιάξαμε στην αρχή, πρέπει να είναι από τον Άσσο μέχρι τον Ρήγα και του ιδίου χρώματος (Κούπα-Καρό-Σπαθί-Μπαστούνι). Επιτρέπετε να πάρουμε και από τις 4 νέες στήλες το πάνω-πάνω χαρτί και να το κολλήσουμε σε μία από τις 7. Όταν τελειώσουν τα χαρτιά στο χέρι μας παίρνουμε τα αχρησιμοποίητα και συνεχίζουμε. Σε περίπτωση που τίποτα άλλο δεν κολλάει σε τίποτα από τις 11 (7+4) στήλες, τότε GAME OVER.

Παραλλαγές :
     Κάποιοι για να δυσκολέψει λίγο το παιχνίδι και να γίνετε πιο ενδιαφέρων τραβάνε 3-3 τα φύλλα που έχουνε στα χέρια τους και χρησιμοποιούν αυτό που φαίνεται πάνω-πάνω.

Στοιχεία :
   Παίχτες : 1
   Χαρτιά : 52 (Μία Τράπουλα)

Υ.Γ. : Για απορίες, λάθη στις οδηγίες και ότι άλλο σκεφτήκατε, αφήστε ένα σχόλιο...

2 σχόλια :

  1. Αν σε μια στοιβα απο τις 7 εχουν μεινει 3 καρτες και μετακινω την 3 καρτα σε μια στοιβα και απο κατω ανοιγω την κλειστη καρτα της στοιβας και ειναι βασιλιας.Τοτε πρεπει να δημιουργησω νεα στοιβα με αρχη τον βασιλια.Ομως η καρτα που μεβει μονη της στην στοιβα και την ανοιγω,την παιρνω στο χερι αν δεν μπορω να την μετακινησω σε αλλη στοιβα ή την βαζω σε μια ααπο τις 4 στοιβες??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Από τα φύλλα που έχεις κάτω (σε οποιαδήποτε στοίβα) δεν μπορείς να πάρεις τίποτα στο χέρι σου. Μόνο από το χέρι κατεβάζεις στις στοίβες. Αν κατάλαβα καλά, αν ανοίξεις από το κλειστά Ρήγα (K) δεν τον μετακινείς παρά μόνο αν μία στοίβα από τις 7 είναι άδεια από χαρτιά, ή αν είναι μόνος του ο Ρήγας και μία από τις 4 στοίβες έχει το φύλλο Ντάμα (Q) και το ίδιο χρώμα με τον Ρήγα (K), τότε τον μετακινείς πάνω από την Ντάμα (Q).

      Διαγραφή