menu

Αγωνία

Ένα από τα πρώτα παιχνίδια με τράπουλα που έπαιξα, εύκολο, γρήγορο και διασκεδαστικό.

Στόχος :
     Να φύγουν όλα τα φύλα που κρατάς στα χέρια σου.

Προετοιμασία :
     Αφού ανακατέψουμε καλά, μοιράζουμε από 7 φύλλα σε κάθε παίχτη και πετάμε και ένα κάτω φανερό.

Διαδικασία παιχνιδιού :

     Το παιχνίδι είναι απλό. Πετάς φύλλα κάτω που έχουν είτε το ίδιο χρώμα (Κούπα-Καρό-Σπαθί-Μπαστούνι), είτε το ίδιο είδος (αριθμό-φιγούρα), δεν επιτρέπεται μόνο Άσσος πάνω σε Άσσο.
Υπάρχουν τώρα τα ιδικά φύλλα :
Νο 9 : Ο επόμενος παίχτης χάνει την σειρά του.
Νο 8 : Ο παίχτης ξαναπαίζει.
Νο 7 : Ο επόμενος παίχτης παίρνει δύο φύλλα επιπλέον. Σε περίπτωση που ο επόμενος παίχτης έχει πάνω του εφτάρι το πετάει πριν πάρει τα δύο φύλλα και ο μεθεπόμενος παίχτης παίρνει τέσσερα. Αν και αυτός έχει 7, το πετάει και παίρνει 6 ο επόμενος. Αν και αυτός έχει 7 το πετάει και παίρνει 8 ο επόμενος. (δεν υπαρχουν μετα αλλα εφταρια).
Άσσος : Ο παίχτης διαλέγει τη χρώμα θα κάνει τον Άσσο και ο επόμενος θα πρέπει να ρίξει αυτό το χρώμα.
Σε περίπτωση που ένας παίχτης δεν έχει να ρίξει κάτι κάτω, αναγκαστικά τραβάει ένα φύλλο από τα υπόλοιπα και αν δεν ξανά έχει, λέει "πάσο" και συνεχίζει ο επόμενος.
Το πρώτο φύλο που θα πέσει κάτω, αν είναι Άσσος, διαλέγει αυτός που μοίρασε την χρώμα θα το κάνει και αν είναι οχτάρι ξαναπαίζει αυτός που μοίρασε. Τώρα αν είναι εννιά ή εφτά, τότε ο επόμενος θα υποστεί τις συνέπειες.
Ο νικητής είναι αυτός με τις περισσότερες νίκες.

Παραλλαγές :
     Κάποιοι επιλέγουν τον νικητή με το ποιος έχει τους λιγότερους πόντους. Κάθε φορά που τελειώνει ένας γύρος, στον νικητή προστίθενται 0 πόντοι, ενώ οι υπόλοιποι μετράνε τους πόντους με βάσει τα χαρτιά που έχουν στα χέρια τους, δηλαδή :
Για φύλλα από 2 έως 7, 2 πόντοι για το καθένα. Για τα φύλλα από 8 έως Ρήγα, 5 πόντοι για το καθένα. Και ο Άσσος 11 πόντους για τον καθένα.

Στοιχεία :
   Παίχτες : Από 2 έως 6
   Χαρτιά : 52 (Μία Τράπουλα)

Υ.Γ. : Για απορίες, λάθη στις οδηγίες και ότι άλλο σκεφτήκατε, αφήστε ένα σχόλιο...

7 σχόλια :

  1. assos pano se asso paei?
    kai an kato einai assos kai exo teleutaio filo asso mporo na ton rikso kai na kerdiso?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Άσσος πάνω σε άσσο δεν πάει. Αν κάτω είναι Άσσος και έχεις μείνει με Άσσο τότε αναγκαστικά παίρνεις ένα από κάτω.

      Διαγραφή
  2. καλησπέρα αν έχω τελευταίο φύλλο 7 και το ρίξω ο παίχτης χωρίς να τραβήξει έχει 7 πάνω του μπορεί να μου το ρίξει και να μην κερδίσω και να πάρω 4 κάρτες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι, με το που ξεφορτωθεί το τελευταίο φύλλο κάποιος αυτός είναι ο νικητής. Τώρα αν παίζετε περισσότεροι από 2 άτομα, τότε τα τέσσερα φύλλα θα τα πάρει αυτός μετά από αυτόν που πέταξε το δεύτερο εφτάρι.

      Διαγραφή
    2. Εάν παίζουμε τρεις παίχτες και βγω πρώτος με 7 αλλά ακολουθήσει και ο δεύτετος με 7 τελευταίο του φύλλο , εγώ παίρνω 0 αλλά εκείνος όμως ;

      Διαγραφή